BANDOLEROSI Forum
You are new to the site BANDOLEROSI.
You will find that our community is very friendly.

BANDOLEROSI Forum

Bandolerosi

Bandolerosi On VimeoBandolerosi On Google+Bandolerosi On TwitterBandolerosi On FacebookBandolerosi On YouTubeBandolerosi On Skype

Antologija srpske književnosti

Delite
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 49
Lokacija : Beograd

Antologija srpske književnosti

Počalji  Bandolero taj Sre Okt 17 2012, 22:54


Sigurno vam se desilo da vam je potrebna lektira za školu, a vi ne možete da je nađete u biblioteci ili ... da vam prijatelji u svetu traže da im pošaljete neku knjigu, a vi morate s toliko komplikacija da se izborite da bi to i uradili.
Sada to više nećete morati. Otvoren je prvi web sajt sa najvećim delima srpske književnosti. Ovaj sajt je poklon Microsofta, a odabir dela zastupljenih u ovoj digitalnoj ediciji napravio je Učiteljski fakultet u Beogradu.
Kada posetite web adresu, na prvoj stranici vam se nudi mogućnost pretražujete na srpskom ili engleskom jeziku. Nakon toga, naći ćete se na stranici sa precizno određenim rubrikama, gde se možete upoznati sa ovim projektom, a i pronaći uputstvo za korišćenje. Trenutno, preko 110 dela srpske književnosti možete pretraživati u azbučniku dela, azbučniku pisaca ili po književnim pravcima, ali i po opciji naprednog pretraživanja, gde možete da ukucate ključnu reč, pa da vas ona uputi na neku od knjiga.
Tako možete ponaći "Hajduk Stanka" od pisca Janka Veselinovića, pročitati pesme Jovana Dučića, Vojislava Ilića, Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, nasmejati se uz dela Branislava Nušića i pročitati srednjovekovna žitija srpskih svetaca i srpske narodne poezije i proze.
Ako pretražujete po pravcima, u klasicizmu ćete pronaći Jovana Steriju Popovića, u prosvjetiteljstvu Dositeja Obradovića, romatizmu "Gorski Vjenac", realizmu "Večitog mladoženju" ili "Zonu Zamfirovu", u modernoj književnosti "Koštanu" i "Nečistu krv" od Borisava Stankovića, a u savremenoj "Najlepše pesme" od Ljubomira Simovića.
Možete čitati antologije narodnih junačkih pjesama, umotvorina, pripovedaka , prostudirati "Psihičke osobine Južnih Slovena" sa Jovanom Cvijićem, ali i vratiti se u detinjstvo uz nezaobilaznog Ljubivoja Ršumovića. Svi naslovi uključeni u ovu digitalnu antologiju su na srpskom jeziku i u ćiriličnom pismu, a dostupni su potpuno besplatno i mogu se preuzeti u Microsoft Word formatu dokumenata.
I. .. kako kaže jedna stara irska poslovica "Nađite vremena za čitanje, čitanje je osnova mudrosti". Zato, posetite sajt Antologija srpske književnosti.

[You must be registered and logged in to see this link.] to clue

    Sada je Pon Feb 18 2019, 17:55