BANDOLEROSI Forum

Tur D Srbija 2010 1056674721


You are new to the site BANDOLEROSI.
You will find that our community is very friendly.

Tur D Srbija 2010 YahooTur D Srbija 2010 Vala_shouldnsay
BANDOLEROSI Forum

Bandolerosi

Bandolerosi On VimeoBandolerosi On Google+Bandolerosi On TwitterBandolerosi On FacebookBandolerosi On YouTubeBandolerosi On Skype

Tur D Srbija 2010

Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Čet Sep 13 2012, 23:59Prošle su 2 godine od ovog putešestvija kao i od mog povratka u priču na 2 točka. Kada danas pogledam slike prvo što mi pada u oči je moto oprema u kojoj smo Jasna i ja. Više smo je nemali nego imali. :haha:
Ali da ne skrećem temu sa putopisa. Pa da počnemo. to clue

Planirali smo da dve nedelje godišnjeg odmora provedemo tamo ovamo po Srbiji, jer smo se do sada po Srbiji samo vozikali kolima i rekreativno planinarili. Naravno sa obezbeđenim smeštajem.
Kupili smo motor i kada smo se ovde na forumu dobrano načitali i informisali šta nam je potrebno za ovakvu vrstu odmora i putovanja, shvatili smo da osim motora i dobre volje ništa od potrebnog nemamo. Kreće igranka bez prestanka. Kacige, pojasevi, koferi, jakne, nosači, bisage, tank torba, šator, vreće za spavanje, šatorska krila.... Ma kataklizma jedna... Pronašli smo jedan jedini kofer u Srbiji koji nam je "censki" odgovarao, šta raditi za druga dva, bočna? Pošto nam je budžet za svu dodatnu opremu bio nenormalno ograničen počeli smo da improvizujemo na svemu na čemu je to bilo moguće.
Bisage - 900 dindži + gurtne 500 dindži
Tank torba - Naš stari planinarski ranac (prišivene 4 alke radi lakšeg vezivanja)
2 vreće za spavanje + 2 šatorska krila - oko 1000 dindži (vojni otpad - veze i vezice)
Šator Oregon 3 - 5100 dindži (zahvaljujemo se forumašima na preporuci, odličan je)
...bla bla

Ruta:
Novi Beograd - Smederevo - Viminacijum - Golubac (poljubismo tarabu u kampu Toma - NE RADI) - Donji Milanovac - Jabukovac - Borsko jezero - Gamzigrad (Feliks Romulijanum) - Sokobanja - Bovansko jezero - Aleksinac - Prokuplje - Tulare - Kuršumlija - Đavolja varoš - Brus - Brzeće - Kopaonik - Rudnica - Raška - Novi Pazar - Vučiniće - Sjenica - Nova Varoš - Zlatarsko jezero - Kokin Brod - Radoinjsko jezero - Kanjon Uvca - Zlatibor - Užice - Čačak - Suvoborski Rajac - Novi Beograd

Prvi dan

Pakovanje, ma šta pakovanje...to je bilo tovarenje. Dakle, tovarenje je tog sunčanog 14. septembra 2010. godine počelo u pre podnevnim časovima. Pošto smo i motor kupili krijući od cele familije (da se ne bi brinuli), morali smo i pakovanje da obavimo kao tajni agenti.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Plan puta prvog dana nam je bio jednostavan. Beograd - Smederevo - Kostolac (Viminacijum) - Golubac (Kamp Toma). Spavanjac u kampu i sledećeg jutra nastavljamo dalje.

Kao što sam već rekao vreme je tog dana bilo predivno. Stigosmo onako maksimalno natovareni do Smedereva i naravno, pravac do tvrđave.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tu smo se u hladu dobrano rashladili. Pretoplo vreme je počelo da nas iritira, kao. Ustvari iritacija je što se mene tiče nastala jer motam po glavi kilometre koji nam predstoje u sledeće dve nedelje a pozadina mi je već do Smedereva pretrnula. :haha: Zaključim ja da ne kvarim oduševljenje mojoj lepšoj polovini. "Udri brigu na veselje" i teraj dalje. Oduševljeni i puni elana pošto smo konačno krenuli u realizaciju dugo planiranog odmora krećemo dalje i ubrzo stižemo do Viminacijuma (Kostolac).

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zakasnili smo nekoliko minuta na redovni organizovani obilazak Rimskog logora i grada pa rešismo da sačekamo sledeći krug. Iskoristili smo to vreme da se osvežimo uz kafu i kiselu. Taman da vidimo kuda ćemo dalje.

[You must be registered and logged in to see this image.]

A nekima je drvena klupa dobro došla kao pomagalo za bolju cirkulaciju i rastrnuće zadnjice.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pošto smo se oporavili uz kafu a elektromobil za razgledanje nikako da se vrati na polaznu tačku, rešili smo sami da zavirimo pod ove ogromne balone. Uštedećemo na vremenu a i novcu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Izgleda da su Rimljani bili niski rastom. Bar ovaj koji je ovde sahranjen je mali, malecki, ovolišni.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Šalu na stranu, stvarno sve što možete videti ispod ovih balona deluje impresivno.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vreme je bilo da krenemo dalje. Golubac. Kada nam se pojavio u našem videokrugu raspametili smo se, kao da je u pitanju morska luka a ne gradić na Dunavu. A dobro, nama Beograđanima je sve što je manje gradić.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Predivno deluje i tvrđava koja se iz daleka može uočiti.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Prošli smo kroz Golubac i stali ispred tvrđave da zapalimo po jednu, jer blizu smo cilja, a to je kamp Toma. Ko o čemu ja i ovde o... zaključite sami...Posle kraćeg predaha krenuli smo do kampa. To je tu, blizu. Vratićemo se do Golupca kad razapnemo šator. Vozi, vozi, pazi, pazi da ne omašimo malu tablu sa desne strane puta. Sve po savetima odavde sa foruma. Iiii ugledasmo je, tablu. Silazimo nizbrdo sa asfalta, zemljani put.... Kada smo se spustili na sledećoj tabli strelica "Kamp Toma". Vozimo se još jedno pedesetak metara i na sledećoj tabli piše "Kamp Toma". Jedini problem je što je ova tabla postavljena na rampi, a rampa je zatvorena. Sa leve strane taraba, iza tarabe domaćin (seljak). Pitam ga šta je sa kampom i naravno kao što sam i naslutio kaže: "NE RADI". A mi u šoku, nisam ni slikao ovu scenu. Uzimam auto kartu (sa svim kampovima u Srbiji) u šake. Procenjujem koliko ima do Donjeg Milanovca. Nastavljamo uz Dunav, prolazimo i Lepenski Vir koji smo takođe imali u planu da vidimo. Po mraku stižemo u Donji Milanovac.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovde smo smazali po par roštiljskih kobasica. Nikad bolje, verovatno smo bili pregladneli. A što ne možeš da mrdneš od motora, to je posebna priča. Ako samo pomisliš da digneš ruku sa njega počinje da drhti. :haha: Taman posla da je stvarno digneš, počeo bi da plače.

I tako posle zasićenja sa kobasicama, razmotasmo famoznu kartu. Kamp, kamp, kamp... IMA , a i blizu je. Selo Jabukovac. Idemo u Jabukovac. Po mrklom mraku uz Dunav, kroz šumu, iz šume, uzbrdo, nizbrdo... nigde ni jedne jedine svetiljke, sijalice, sijaličice.... magla... dobro se navozasmo i nigde ničega. Stajemo tu kod nigde ničega. Pošto je već 21:30 h, Bandolera obavlja telefonom rutinsko javljanje familiji: "Stigli smo, sve je super"... i slično. A niko sem nas dvoje nema pojma ni gde smo ni sa čim smo. Najgore je što ni mi nemamo pojma gde smo. Ovde kod nigde ničega u mrklom mraku je bio pravi trenutak da zapalimo po jednu razbistresušu. Pošto smo potvrdili da ne znamo gde smo, krećemo dalje. Kad, deset metara od nigde ničega tabla sa natpisom JABUKOVAC. Oduševljenje se nastavlja pošto odmah iza krivine sledi nizbrdica. Ljuuudi, a Jabukovac kao na dlanu. Ulazimo u centar, crkva na mestu, mislim u centru. Stajemo kod prodavnice, kao da pazarimo nešto a usput ću ja kao iskusan bajker da priupitam za taj njihov kamp. Hahahaha... pooojma oni nemaju za taj moj kamp. Prvi put čuju za kamp, pa još kod njih u selu. :haha:

Nastaviće se....


Poslednji izmenio Bandolero dana Uto Sep 18 2012, 00:33, izmenjeno ukupno 1 puta
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Pet Sep 14 2012, 11:10

Doputovali smo po mrklom mraku oko 22h u Jabukovac tražeći kamp koji je bio ucrtan u auto karti. Usput sam predlagao Bandoleri da razapnemo šator …ovde-onde a pošto je oko nas samo šuma, mrak, nigde svetla, kuća…ona neće ni za živu glavu…strah je! Stigosmo tako do centra Jabukovca nigde nikog ali hvala Bogu u centru pored crkve otvorena prodavnica a unutra prodavačica! Najzad možemo da priupitamo nekoga…za kamp! Naravno prodavačica i ja dolazimo do zaključka da u široj okolini Jabukovca ne postoji nikakav kamp!!! Prodavačica mi daje zanimljiv predlog da pokušamo da prenoćimo u obližnjem manastiru Vratna. Dok pričamo u prodavnicu ulaze još dvojica meštana. Onako, svi uglas ipak savetuju da ne zovemo sveštenika jer je on težak na svoj način. Pita me jedan od meštana o čemu se radi, kakav problem imamo? Objašnjavam mu da nam je potrebno mesto gde bi razapeli šator da prenoćimo. Meštanin mi kao iz topa ponudi svoje dvorište, tu u selu. Gledam ga iznenađeno, pa gledam u prodavačicu. Vidi on da se ja dvoumim pa da mi olakša kaže: "Ma sve je u redu dečko imam ja porodicu, ženu, decu... Evo neka ti ona kaže, zna me". Ona potvrđuje. Ja pogledam u Bandoleru… složimo se pogledom da krenemo sa njim. Rukujemo se, meštanin se zove Dragiša. Kupujem nekoliko stvarčica i naravno ne dozvoljavam da Dragiša plati pivo po koje je došao u prodavnicu. Krenuli smo! Dragiša ispred nas kolima. Pratimo ga do kraja sela. Svašta mi prolazi kroz glavu, pa i varijanta da zapalimo ako nam bilo šta bude sumnjivo. Dolazimo do kraja sela, predivna kuća u predivnom dvorištu. Skreće Dragiša u to dvorište, mi za njim. Razmišljam kako ćemo razapeti šator na betonu. "Evo parkirajte motor tu ispred garaže" objašnjava nam Dragiša. Nekako ga "potkajlasmo" uz pomoć hoklice. Skidam kacigu a Dragiša me zove gore na prvi sprat kuće. Otključava ulazna vrata i vodi me pravo u spavaću sobu, menja posteljinu. Pokazuje mi gde je šta na spratu i kaže: "Kad se smestite zaključajte se iznutra, ja sada moram nazad u selo jer imam dogovoren sastanak. Vidimo se ujutru" to clue Ode čovek. Bandolera i ja zanemeli, gledamo se u neverici. Ona još uvek ne ulazi…pa na kraju ipak se i ona pope na sprat prelepe Dragišine kuće! Potrajalo je "nemljenje" i onda puče smeh iz sveg glasa. :haha: Gledamo po kući da nije neka skrivena kamera. Nije, konačno je nastupilo opuštanje. Prvo na terasu da zapalimo po jednu, zatim raspremanje, umivanje... ma sve po protokolu. Dugo u noć nismo mogli zaspati od silnog smejanja.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dan drugi

Budimo se. Predivno sunčano jutro. Izlazim na terasu da proverim istinitost svega što nam se prethodne noći izdešavalo. Nije san... motor, dvorište, kuća...Jabukovac. Sve je tu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pošto smo se spremili za pokret silazimo sa sprata. Dočekuje nas domaćin Dragiša. Skuvao nam je kafu, pita kako smo spavali i izvinjava nam se što je sinoć morao onako brzo da ode. Imao je posla.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pijemo kafu, razgovaramo o svemu i svačemu. Saznajemo da mu ćerka živi u Austriji i da je udata za austrijanca koji je vidi koincidencije - bajker. A inače i Dragiša je vozio motore u mladosti. Posle kafice spremili smo stvari, natovarili KLE-a, razmenjujemo telefone sa Dragišom, pozdravljamo se i zahvaljujemo mu se na gostoprimstvu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Iz iskustva stečenog tokom prvog dana putavanja, sada konkretan plan više nismo imali. Zaključili smo da je najbolje ne pridržavati se planova, jer svaki plan je podložan promeni zavisno od same situacije na terenu. U glavi smo imali okvirnu rutu. Idemo prema Borskom jezeru, ali da na vreme osiguramo mesto gde ćemo prenoćiti. Bili smo uvereni da smo "kviska" što se prenoćišta tiče maksimalno dobro iskoristili. Krećemo prema Boru. Usput razmišljajući o svemu i svačemu posumnjam da smo zaboravili sa sobom da ponesemo dva dušeka na naduvavanje. Ispred Bora stajemo da proverimo jesam li bio u pravu. Naravno, zaboravili smo!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Stižemo u Bor i kreće nemoguća misija. Kupiti dva dušeka 15.septembra van sezone letovanja. Ma vozi gore, dole, uzduž i popreko...kinezi, sportske prodavnice...ne vredi. Izgubismo u Boru dobrih sat vremena. Na kraju na jedvite jade pronađosmo dva dušeka. U Beogradu smo mogli za cenu ova dva da kupimo pet komada… Konačno zadovoljni krećemo put Borskog jezera i ubrzo stižemo na odredište. Kamp radi a kod rampe izlazi "recepcioner" i traži mi ličnu kartu. Objasnio nam je gde da se smestimo i razapnemo šator. Spuštamo se do jezera i najzad rasterećujemo KLE-a.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dok smo raspremali stvari upoznali smo se i sa prvim komšijama na jezeru. Treba li da naglašavam – bajkeri iz Niš. Miša i Peđa koji su ovaj put na jezero došli kolima. Spavaju u prikolici kod njihovog prijatelja Pikule iz Bora. I sa njim smo se upoznali. Divni ljudi.

Bandolera i ja spremamo se da razapnemo šator prvi put odkad smo ga kupili. U pozadini prolazi Miša.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ide to nekako, polako ali sigurno...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle obavljenog posla malo hladovine ne smeta...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Imali smo i našeg privatnog čuvara, koji je bio zadužen za našu bezbednost u kampu!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pošto se naše šatorovanje odužilo počela su crevca da nam krče. Vreme je već uveliko za sekiricu...

[You must be registered and logged in to see this image.]

...a pogotovo za kutlaču...

[You must be registered and logged in to see this image.]

...i naravno kooootlić... posedasmo za sto sa svima koje smo tog prepodneva upoznali.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kotlić je bio neviđen kao i druženje koje se nastavilo do duboko u noć....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Nastaviće se...

Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Uto Sep 18 2012, 00:32

Dan treći

Bandolera je prvi put u životu prenoćila u šatoru!!! Inače uz naše dve vreće dobili smo još tri za svaki slučaj, jer uz jezero noću može da bude jako hladno. Septembar je…i bilo je! Njoj! Tokom noći pljuštala su pitanja: “Šta je to, šta se čuje, jel čuješ, šššš, čuješ li” i slično…hehehe Sviće, budim se, naravno opet ja prvi! Pokušavam nečujno da se izvučem iz šatora i iznenadim ženče sa jutarnjom kafom na nekoliko metara od jezera. Zvižde rajfešlusi (vreća za spavanje), opet rajfešlus (šator), jedan - drugi, čičak traka, jedna – druga. Oslobodih se svega. Jezero, blaga izmaglica.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Bandolera…

[You must be registered and logged in to see this image.]

…a tu je i treća smena naših vernih čuvara!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pala je jutarnja kafa, pakovanje… Ispozdravljali smo se sa svima na jezeru, razmenili telefone i krenuli dalje. Plan? Otprilike smo zacrtali željeni pravac, ali smo već pre nego što smo krenuli znali da je to preambiciozna tura. Krenuli smo, pa gde i kad zaključimo da je vreme za spavanjac staćemo….samo da je pre mraka….ali….

[You must be registered and logged in to see this image.]

Usput su nas pratili Rimljani…

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kako odoleti?

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

A od ovoga je sve počelo…

[You must be registered and logged in to see this image.]

Naime na ulasku kod naplatne rampe, prilikom kupovine ulaznica naleteli smo na nekog šefa koji je otprilike postrojavao zaposlene. Reče nam on da su bugarski ili rumunski špijuni vršljajući po tadašnjoj FNRJ, kasnije SFRJ, sadašnjoj Srbiji pronašli ove šiljke i sve uredno slikali misleći da je tu ubrdu ko zna šta stratesko, vojno! Kada su shvatili da tu nema ništa interesantno za tajne službe kasnije su razmenili sa nama te informacije i krenulo se u istraživanje ovog lokaliteta.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ostaci rimske carske palate...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

...i carevi, ovaj mi...

[You must be registered and logged in to see this image.]

U atrijumu carske palate...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pred polazak pao je i sladoled u kafiću carske palate... jesss
Posle frikomovog sladoleda krenuli smo prema Bovanskom jezeru, a po preporuci Peđe i Miše iz Niš, koje smo upoznali na Borskom jezeru. Međutim poučeni već stečenim iskustvom sa nalaženjem zgodnog mesta za šator, nismo mogli da odbijemo iznenadnu ponudu u Soko Banji. Šta se desilo? Stali smo u jednoj ulici u centru Soko Banje da pokupujemo sve potrepštine pre samog dolaska na Bovansko jezero. Ja sam ostao da dežuram kod KLE-a pošto natovaren ne može da stoji, a Bandolera je otišla u prodavnicu. Prilazi mi žena i pita treba li nam prenoćište. Nudi nam nov apartman za 800 dindži. "Imaš sve, televizor, kupatilo, kuhinja, bračni krevet..." Pitam je jel to po osobi ili? Dobijam odgovor da je to cena za oboje!!!Dozivam Bandoleru, viiiiiknem diskretno, kao da pitam za mišljenje. Naravno ubrzo se uselismo u apartman. Kada smo se raspremili usledilo je poziranje njihovog sina...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pozirali smo i mi naravno...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kasnije smo uz kafu sa Gocom i Zoranom (domaćini) saznali da je i Zoran u mladosti vozio motore. Posle jednog pada odustao je od dva točka, ali ljubav je i dalje ostala.

Ako se neko zatekne u Soko Banji i potrebno mu je prenoćište evo i njihovog broja telefona. Goca – 062/311 856

Pozdrav, nastaviće se...
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Sre Sep 19 2012, 08:24

Dan četvrti

Dobro jutro! Budimo se odmorni i naspavani. Pijemo jutarnju kaficu u Soko banji. Gde ćemo dalje? Sledeće što smo želeli da vidimo je Đavolja varoš. Krećemo, divan dan, sunčan, kao stvoren za putovanje.
Prva puš pauza je bila kod Bovanskog jezera.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ređaju se predeli, gradovi.... Aleksinac, Prokuplje, Kuršumlija. Posle dosta pređenih kilometara bez pauze vreme je bilo da malo stanemo. Ova kafanica nam se učinila kao odlično mesto za kaficu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mesto se zove Tulare. Upoznajemo vlasnicu Mariju. Marija je iz Prištine, udata u Tularima. Ima sina i izbegla je sa roditeljima i bratom posle dešavanja 1999.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Priča nam o svemu što se tada dešavalo, na momente priča je strašna i tužna. Njen vedar duh je doprineo utisku da je jaka i da je sve prebolela...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dok smo sedeli i pijuckali odličnu kafu pored nas je protutnjao iskusni bajker...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovo je rodna kuća bivšeg ministra odbrane Šutanovca!

[You must be registered and logged in to see this image.]

E pa vreme je da krenemo dalje! Pozdravili smo se sa Marijom. Razmeniše brojeve telefona ona i Bandolera. Dogovorili smo se da svrati kod nas kada bude klinca vodila na očni pregled u BG.

Put je bio dobar. Jedino što je za septembar u jednom momentu postalo prevruće. Malko smo se skuvali i jedva čekali da stignemo i da popijemo neki sokić, vodu. No čekalo nas je iznenađenje!

Priroda pred ulazak u Đavolju varoš stvarno je nekako drugačija, čudna?! Konačno stigosmo!!!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Što se iznenađenja tiče, prvo voda u toaletu nije za piće!!! Znači nemožemo da natočimo!!! A cene po restorančićima unutra su više nego zadivljujuće!!!
Inače uz ulaznicu se dobija prospekt na kom je trasa puta kroz Đavolju varoš. Još jednom da ponovim ovde se priroda stvarno pokazala u nekim svojim oblicima na koje mi stvarno nismo navikli. Sve je nekako čudno!

Ovo su rudarska okna. Ima ih na sve strane.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Konačno debela hladovina...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Đavolja varoš nalazi se unutar turističkog kompleksa. Pored zemljanih kula koji su glavna atrakcija, nalaze se i okna saskih rudnika iz 13. veka, crkva iz 13. veka kao i atraktivna hidrološka pojava Crveno vrelo. Do same Đavolje varoši napravljen je asfaltni put, a sam turistički kompleks je elektrifikovan i prilagođen turistima.Do zemljanih kula dolazi se peške, a oko zemljanih kula postavljeni su vidikovci sa kojih se posmatraju. Zemljane kule su noću osvetljene sa tehnologijom led dioda u 28 različitih boja.

Crveno vrelo...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Morala je da pipne...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovo je putokaz. Originalno nema šta!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Idemo dalje....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Konačno! Ispred nas jedno od svetskih čuda. Svetsko a naše!!!Fantastičan prizor!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima, kao i u SAD, poznata "Bašta bogova". Ali kule Đavolje Varoši su znatno veće i postojanije nego u evropskim zemljama, pa su samim tim najpoznatiji prirodni spomenik ove vrste u Evropi.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovaj vredan lokalitet stavljen je pod zaštitu još 1959. godine, a 1995. godine Đavolja Varoš je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena je u prvu kategoriju zaštite. Ukupno je zaštićeno 67 ha površine.

[You must be registered and logged in to see this image.]

U narodu su tokom proteklih vekova ispredene brojne legende o nastanku ovog jedinstvenog fenomena. Po jednom narodnom predanju reč je o skamenjenim svatovima, gde su ljudi po nalogu Nečastivog, rešili da po svaku cenu venčaju rođenog brata i sestru. Da se to ne bi dogodilo, umešala se Božija sila koja ih je sve okamenila i ostavila da svedoče da nijedan greh neće proći bez kazne.

A jes bio vruć dan....

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Staza je dalje vodila prema crkvi Svete Petke koja pomaže bolesnima i nevoljnima koji posete ovo mesto. Otuda verovanje da se maramicom dodirne bolno mesto i pomisli želja a zatim veže na grančicu, kako bi sa maramicom sve muke i problemi (Đavoli) ostali u Đavoljoj varoši. Maramice ostaju na ovom mestu sedam dana a zatim se zakopavaju i muka večno ostaje u zemlji!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Krenusmo dalje...Divno je bilo u hladovini ove šume...nije nam se vraćalo nazad....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vreme je proletelo. Posle više od četiri sata provedenih ovde krenuli smo dalje. Plan je bio da pređemo Kopaonik. Pošto je to bilo nemoguće izvesti a da nas ne uhvati mrak razmišljali smo da nađemo prenoćište negde uz put. Po običaju tražeći zgodno mesto za šator u Brusu nas opet hvata mrak.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Počelo je da biva sve hladnije i da ne bi mnogo komplikovali pronalazimo privatan smeštaj u hotelu Dobrodolac u Brzeću. Odrali su nas. Kopaonik je to, privilegija je prenoćiti u ovim krajevima. Jedino mesto gde nam je bilo žao para je bilo ovde. 2.000din. je samo prenoćište koje ne vredi ni u pola toliko. Ponuđena nam je i večera ali smo se ljubazno zahvalili i otvorili svoje konzerve mesnog narezka, hleb, sok.....i udri.

Ispred Brusa smo mislili da nas je uhvatila kiša, tek u sobi u Brzeću smo shvatili da se radilo o nenormalnom roju nekih mušica.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Nastaviće se.....
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Čet Sep 20 2012, 00:46

Dan peti

Jutro na Kopaoniku hladno...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ustali smo rano. Planiramo da se tog dana dokopamo Zlatara.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle kafe pakujemo stvari…tovarimo KLE-a.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Podno Kopaonika stajemo da bi uslikali jednu za uspomenu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Stali smo kod Konaka. Prilika da familiji širimo dezinformacije o našem godišnjem odmoru. Ko je pratio ovaj putopis od početka zna da naši nemaju pojma gde smo i kojim prevoznim sredstvom putujemo.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Rudnica, Raška, Novi Pazar…. Otprilike na desetak kilometara posle Novog Pazara pravimo pauzu...

[You must be registered and logged in to see this image.]

U kafani "Zlatno rebro" naručujemo kafu…aaaa kafa nikad bolja. jesss

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uživali smo u prijatnom hladu jer već postaje neprijatno vruće…a ceh smešan. 80 dindži.

Krećemo dalje.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Popesmo se na Peštersku visoravan. Imamo osećaj kao da smo na Tibetu ili Kavkazu…a lepa li si nam Srbijo!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

U Sjenici je i KLE popio kafu. biker

[You must be registered and logged in to see this image.]

Put nas dalje vodi ka Novoj Varoši. Naravno, zaglavili smo se žestoko jer su na putu bili u toku radovi. Pošto smo mi na godišnjem i ama baš nigde ne žurimo, stali smo uz Zlatarsko jezero da uživamo u pogledu i propustimo nervozne vozače.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Planirali smo da noćimo na Zlataru a sutradan da nastavimo prema Zlatiboru. Posle kraćeg raspitivanja u Kokinom Brodu dobijamo informaciju koja će se kasnije pokazati kao zlata vredna, videćete i zašto! Upućeni smo ka Radoinjskom jezeru koje se nalazi par kilometara od Kokinog Broda.

Stižemo….odmah upoznajemo prve komšije. Doček je više nego zadovoljavajući!!!! jesss

[You must be registered and logged in to see this image.]

Podižemo šator….

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pošto smo lepo ručali, pripreme za večeru su u toku….

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle večere u sumrak na brani se upalila rasveta.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pun mesec, vedro nebo puno zvezda, vatra, jezero i nas dvoje…eee romantike.

Baš smo uživali.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Laku noć!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dan šesti pa sve do jedanaestog !!!

Kafa za dobro jutro!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mmmm....kafa, a pogled dok je pijuckamo više nego očaravajući! Lepa mirna voda jezera...
Gledamo u pecaroša na čamčiću....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovčice....

[You must be registered and logged in to see this image.]

MI SMO U BAJCI???!!!! :haha:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovo su razlozi zbog kojih smo odlučili da promenimo plan i da ne nastavljamo put toga dana, već da ovde ostanemo mnoooogooo duže!!! I ostali smo, čitavih 5 dana !!!

Komšiluk smo već upoznali, odgovara nam .... Pola njih je ovde kao i mi prvi put došlo igrom slučaja...ili na preporuku prijatelja....i nastavili su da dolaze... Neki su čak i vikendice napravili. Ima ih iz Čačka, Valjeva, Zlatibora, okoline Kopaonika, Priboja....i tako. Dolaze tu i više od desetak godina. Saznajemo svašta o okolini... Zlataru, jezeru, ribama koje se pecaju, regatama koje se tu leti održavaju, beloglavom supu.. i svačemu nečemu! Pošto smo veliki ljubitelji prirode nama je sve što smo čuli i više nego zanimljivo!

Ovaj kraj je inače...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na ulazu u mali kamp piše sledeće...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Od komšija dobijamo šljive u znak dobrodošlice... više su nego dobre....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Krenuli smo malo da upoznamo okolinu!
Prva destinacija je naravno da saznamo gde je... aha tu je! Blizu u šumici sa druge strane brane!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Čuvar brane....fin neki čovek, dozvoljava da se ljudi iz kampa čak i tuširaju kod njega u kućici! I to smo rešili!
E sad da vidimo šta će se jesti.... prodavnice su blizu....
Neko je išao u prodavnicu tih dana! Naravno ja!

[You must be registered and logged in to see this image.]

A neko po domaći zlatarski sir i kiselo mleko u selo u planini kod baka Mire! Naravno Bandolera!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na eks kilo domaćeg kiselog mleka !!!!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tih dana smo preferirali uglavnom jela sa roštilja....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ispiranje gara....

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ti dani su nam bili ispunjeni upoznavanjem bliže okoline Radoinjskog jezera....
Meandri Uvca....rekom.....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Nastaviće se....
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Čet Sep 20 2012, 13:53

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Slovenac na Zlataru napravio etno selo..... si lud

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Iz Etno sela posle 15-tak minuta hoda stiže se do vidikovca.... Sa visine puca pogled na meandre Uvca, postojbinu zaštićene vrste orla - Beloglavog supa!!!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

U šetnji....branom....

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dani su bili sunčani....

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

All inclusive...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Umočio sam bar noge....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Odlično društvo....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Brana u predvečerje...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ambis...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Jutarnja izmaglica....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zadnji dan na Radoinjskom jezeru protekao je u pripremama pasulja u kotliću.....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Neko se nadimio....

[You must be registered and logged in to see this image.]

A neko...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tuca je bio zadužen za pastrmku na tanjirači.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tuca je inače komšija iz blokova....iz Pere Segedinca.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Degustatori....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tajna večera uz belo vino...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Te večeri je druženje potrajalo do kasno u noć jer smo sledećeg jutra morali da krenemo dalje.

Ustali smo a uopšte nam se nije napuštao ovaj raj.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gde putujemo dalje? biker
Bandolero
Bandolero
Administrator
Administrator

Broj poruka : 383
Datum rođenja : 22.01.1970
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 50
Lokacija : Beograd

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Bandolero taj Čet Sep 20 2012, 14:03

Dan dvanaesti

Kao što sam već rekao uopšte nam se nije odlazilo sa Radoinjskog jezera. Međutim imali smo već dogovorenu posetu Bandolerinom bratu na Zlatiboru. I što se mora nije teško. Spakovali smo pinkle i ubrzo stigli na Zlatibor. Pun pansion nam je bio obezbeđen, preostalo nam je samo da uživamo.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uveče smo se malo smucali.... u principu Zlatibor mu dođe nešto kao Beograd u šumi.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dan trinaesti

Posle doručka na Zlatiboru krenuli smo na naše sledeće odredište - Rajac. Suvoborski.
Stigli smo dosta kasno jer nas je kiša pratila celim putem. Narode... najlepši doživljaj tokom putovanja po kiši je kada prođe šleper iz suprotnog pravca i zapljusne vas sa toplom vodom. Nekako premostite hladnoću do sledećeg šlepera ili autobusa...hahaha
Bili smo mokri kao miševi. Od Zlatibora do Rajca stali smo samo jednom da skinem mokru majicu i od nekih ljudi tražim novine i kesu koju sam ubacio ispod jakne.
Na Rajcu smo garderobu sušili do kasno u noć uz smederevac i kuvano vino.... umirali smo od smeha šta nas je snašlo.... A Bandolera je počela da imitira moj pokret rukom prilikom brisanja vizira....komendija...hehe
Ujutru smo bili kao novi, kao da se ništa nije desilo prethodnog dana.

Vreme predivno....a mi kao kod kuće...divota.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle potopa morali smo sve da prekontrolišemo....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sa KLE - om je sve u redu...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Obuća je skoro suva...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dakle, možemo malo i da poziramo - naše omiljene Lovačke priče i mi...

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pred ručak - ćilimara...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle ručka....

[You must be registered and logged in to see this image.]

Posle dva dana na Rajcu morali smo da krenemo kući u Beograd. Godišnji odmor nam je izmicao.

Nakon dve nedelje proputovanja po Srbiji sa pređenih oko 1500 kilometara kući smo se vratili prezadovoljni i željni novih putovanja.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pozdrav ! jesss

Sponsored content

Tur D Srbija 2010 Empty Re: Tur D Srbija 2010

Počalji  Sponsored content


    Sada je Čet Apr 02 2020, 07:01